vineri, 5 august 2011

Muntii nostri aur poarta/ Noi cersim din poarta-n poarta”

Muntii nostri aur poarta/ Noi cersim din poarta-n poarta”
Acest laitmotiv poarta pe aripile sale durerea unui neam intreg, suferinta care ne macina astazi, mai rau ca oricand… Rosia Montana, un dar dat de Dumnezeu romanilor care nu mai stiu sa pretuiasca nimic. “Compania de aur” (Gold Corporation) este pe cale sa triumfe; titanicul proiect de distrugere a zonei si a patrimonoilui cultural  se pregateste sa dea lovitura de gratie acestei tarisoare. Ne-am vandut otelul, petrolul, acum si aurul.Cautatorii de comori sunt rapace. Ei viseaza rauri subterane din care curge aurul Dacilor, dar nu stiu ca aceasta bogatie ascunde sangele stramosilor nostri. De fapt, nici nu-i intereseaza. Miza este coplesitoare, striveste patriotismul, farama de bun-simt, demnitate sau omenie. Si nu e rau sa sfarteci miza ca pe un bivol ranit si sa apuci o ciosvarta de aur care sa ajunga si nepotilor tai…
Agentia Nationala de Arheologie a demonstrat cu argumente stiintifice existenta vestigiilor romane in aceasta zona si a tras un semnal de alarma: daca se va aproba acest proiect, se va atenta la patrimoniul nostru cultural, dincolo de exploatarea miniera. Raul va fi intreit: moarte natiunii prin distrugerea valorilor culturale romanesti, moarte pamantului verde, prin infiltrarea constiincioasa a portiei de cianura in sol, odata cu exploatarea aurului si moarte fiintelor vii din acel teritoriu.
De neinteles si foarte trist este faptul ca romanii sunt de acord cu acest proiect, pe motivul ca ar aduce noi locuri de munca, vile si alte inlesniri materiale populatiei. Infim castig -definitiva si uriasa pierdere! Ministerul Culturii a dat unda verde ideii marete de la Gold Corporation, astfel incat toata lumea este nerabdatoare sa inceapa…drumul spre pierzanie, spre anihilarea identitatii nationale, spre otravirea darurilor noastre de la Stapanul Suprem. Si este o vorba…nemultumitorului i se ia darul… Daca nu apreciem ceea ce avem, atunci vom fi rasplatiti cu tunete si fulgere si la propriu si la figurat.
Guvernati de oameni fara suflet, vom astepta la poalele muntelui sa vina balaurul cu zeci de capete sa ne suga seva fiintei noastre: zacamintele, ideile, capacitatea de creativitate. Si vom scapa cu viata in schimbul piederii libertatii pe toate planurile iar in jur nimic nu va mai fi al nostru, nici macar picaturile de sudoare din propriul corp!
Pana cand, Doamne, pana cand?

Un comentariu:

  1. Poporul roman , populatia,trebuie sa semneze un memoriu la guvern sa ceara anularea contractului cu societatea
    Gold Corporal chiar cu pretul de a plati despagubiri pentru incalcarea contractului. Este foarte important de facut asta.

    RăspundețiȘtergere